Literatuur

Alle goede dingen | Clare Fisher

In augustus heb ik een proefmaand van BookChoice gekregen (bookchoice.nl). In het boekenpakket van die maand zat onder andere het boek Alle goede dingen van Clare Fisher. 

Elke maand krijg je 8 nieuwe boeken beschikbaar, welke écht van jou zijn, als epubs. Hierbij kun je zelf kiezen of je de boeken op je e-reader, iPad of mobiel wil lezen. Die 8 boeken zijn geheel verschillend: van roman, tot feel-good, tot non-fictie; voor ieder wat wils! 

Alle goede dingen

Beth, net twintig jaar, zit in de gevangenis. Ze praat liever niet over haar leven daarvoor of over waarom ze daar zit. Totdat haar therapeut haar vraagt een lijst te maken van de goede dingen in haar leven: pleegvader nr.1, flirten in de bioscoop, de geur van een pasgeboren baby. Ze laat liefde zien, vriendschap en moederschap. 

Maar vooral laat ze de rauwe randen van het volwassen worden zien in een omgeving die geen kindertijd tolereert. Zelfs lezers die al kunnen vermoeden wat er is gebeurd, gaan door de grond als de ontknoping zich aandient. Dingen die goed zijn

Alle goede dingen volgens Beth zijn:

 1. Een babyhoofdje ruiken tot in je hart
 2. Lopen tot je thuiskomst in je lijf
 3. Genoeg van elkaar houden om samen te zwijgen
 4. Vrienden bij wie je vreemd kunt zijn
 5. In je eigen huis bankhangen met een fleecedekentje
 6. Voorlezen aan iemand die luistert
 7. Flirten op Orange Wednesday
 8. In slaap vallen met je benen verstrengelden die van een ander
 9. Zo gelukkig zijn dat het pijn doet
 10. Als je lichaam eindelijk volwassen wordt
 11. Voor je fouten uitkomen
 12. Biechten in toiletten
 13. Zachte oren in zware tijden
 14. Dat katten zelfs op grijze dagen een plasje zonlicht vinden om in te baden
 15. Zwangerschapsbuiken
 16. Je moeder die je een sjaal omknoopt
 17. Doen waar je bang voor bent
 18. Even hard rennen als de Theems stroomt
 19. Weten dat je elke dag op dezelfde tijd opstaat, wat er verder ook verandert
 20. Een baby die in je tepel hapt alsof hij nooit meer gaat loslaten
 21. De belofte van een lege bladzijde

Ik lees steeds vaker boeken voor het slapengaan en dan vind ik de e-reader echt een uitkomst. Daarom ben ik ook zo blij met het gevarieerde aanbod van Book Choice, waarbij ik altijd wel een tof boek op mijn e-reader heb staan. Nadat ik het non-fictie boek, Leven zonder filtervan Fleur van Groningen had gelezen, wilde ik een fictie. Toen kwam ik deze tegen en door de tekst op de omslag was ik al super nieuwsgierig. 

Dit boek heeft mij letterlijk naar de keel gegrepen. Ik kon me zo goed verplaatsen in Beth en de manier van schrijven vind ik origineel en afwisselend. Elk hoofdstuk komt een aspect naar voren wat Beth als een ‘goed iets’ ziet. Ze vertelt daarbij, aan haar kindje, waarom dat een goed iets is en hoe het komt dat ze dat zo vindt. Op die manier krijg je een kijkje in het verleden van Beth, de moeizame jeugd die ze heeft gehad en het lastige (bijna afwezige) contact met haar moeder. Hoe het is om op te groeien in pleeggezinnen en hoe iemand haar best doet om het hoofd boven water te houden. Het perspectief van het verhaal, de ik-schrijver (Beth) richt zich tot haar kind, vind ik erg bijzonder en goed uitpakken.

“Wat ook goed is aan een zwangerschapsbuik is dat je nooit alleen bent. En je hebt niet zomaar iemand bij je, maar iemand van wie je houdt. Iemand voor wie je niet bang bent, omdat die toch al zo diep in je zit als iemand maar kan zitten. Met je buik groeit ook je hele wereld.” 

Ik ben van mening dat de schrijfster heel goed het personage heeft kunnen neerzetten, ook de andere personages die aan de orde komen zijn allemaal uniek en ik zie ze zo voor me. Als lezer leef je mee, heb je medelijden en voel je je machteloos. Je ziet en voelt het fout gaat, maar als het dan écht fout gaat, schrik je alsnog enorm. Het beneemt je de adem en laat je verbijsterd achter. 

Wat maakt je goed of slecht? Acties, daden, gedachten, verleden of de toekomst? Nog steeds denk ik na over dit verhaal en het zal de komende tijd nog wel in mijn hoofd bijven spoken. 

“Hoe leger ik raakte, des te gemakkelijker het werd om te zweven, om weg te zweven van alles wat ik wel en niet was, alles wat ik had verloren; leeg zijn was iets goeds.”


★★★★★

Auteur: Clare Fisher

Prijs: 17,99

Uitgever: HarperCollins Holland

Verschijningsdatum: 29 augustus 2017

Aantal pagina’s: 304

Geen berichten

  Laat een reactie achter